dinsdag 26 januari 2010

Stemmen zoals stemmen bedoeld is


Meer foto's? Nol's Picassa
Vandaag ging Sri Lanka naar de stembus. "Het electoraat kiest voor een nieuwe toekomst" zoals nieuwslezers van CNN en BBC het hoopvol omschrijven. Deze verkiezingen mogen de eerste post-war elections heten sinds 25 jaar. Vijfentwintig jaar die gekenmerkt is door het conflict tussen de Singalese bevolking en de Tamil minderheid aangevoerd door de vrijheidsbeweging LTTE (Tamil tijgers voor intimi).

Van de twintig kandidaten maken er twee kans op de overwinning. Allereerst de huidige president Mahinda Rajapaksa, die deze verkiezingen vervroegd heeft uitgeschreven om zichzelf een onafgebroken periode van 8 jaar in de presidentiële zetel te verschaffen. Dan is er oud-legerleider Sarath Fonseka, die de steun van de Tamil minderheid lijkt te krijgen. Een minderheid die, zoals bij elke verkiezingen van doorslaggevend belang kan zijn.

Op straat, tijdens werk en in de bus beheerst de strijd tussen MR en SF al lange tijd elk informeel gesprek. Sri Lankaanen lijken zeer politiek bewust en zien stemmen als hun hoogste burgerrecht. Met veelvuldig stemverheffen en wilde hand- en armgebaren verdedigt eenieder met veel bombarie zijn kandidaat. Lokale, maar ook internationale media spreken over de spannendste verkiezings-apotheose in de historie van het land (voor zover je dat op voorhand kan meten). Headlines worden voorzien van krachtloze termen als "photo-finish" en "one can only guess".

De manier waarop de kandidaten, vrienden, elkaar aanvallen is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Ik quote een sms afkomsig van de regering:
POSSIBLE BOMB BLAST! It's really learnt that Fonseka camp has planed a bomb blast at his KURUNE GALA Rally TODAY to blame President & win sympathy votes
De complot-theorie van de afzender, waarin hij zijn opponent beticht van het halen van stemmen door een geënsceneerde aanslag op zijn eigen mensen, is een complot-theorie van zichzelf. Daarmee toornt hij aan de geloofwaardigheid van zijn eigen aantijging: Een vingerwijs strategie naar Nederlandse model: Wilders beroept zich op zijn vrijheid van meningsuiting wanneer hij een cultuur veroordeelt, maar legt de vrijheid van meningsuiting van Pechtold, die Wilders op zijn beurt veroordeelt, uit als het zaaien van haat rond zijn persoon.

Dit voorbeeld legt het belangrijke issue van deze verkiezingen bloot: wantrouw en corruptie. De door Fonseka betitelde family government van Rajapaksa (Van de 132 ministers op een bevolking van 20 mln. heeft een groot deel een bloedband met de President), stelt dat Fonseka de wapens voor zijn gewonnen oorlog heeft gekocht van het bedrijf van zijn broer. Beide aantijgingen zullen een kern van waarheid bevatten. Het resultaat van door corruptie beheerste campagnes is echter een aantal praktische oplossingen waar de verknipte westerse wereld nog wat van leren:
  1. Het machtigen van een ander voor jouw stem is niet mogelijk: Als je wilt stemmen moet je hoogst eigen persoon naar het stembureau komen, je regelt het maar!

  2. Mensen die gestemd hebben zijn fysiek te herkennen: Het vervalsen van de gemakkelijk na te maken stembiljetten wordt ondervangen door de pink van de linkerhand te verven nadat er is gestemd. Men nemen een akelig chemisch goedje dat zeep en krap bestendig is.
Niks moeilijk dure maar desondanks te kraken stemcomputers en stembiljetten met 7 verschillende echtheidskenmerken. Gewoon komen met je reet, je schone pink laten zien en een kruis zetten bij de kandidaat van je keuze. Wat volgt is het manueel optellen van alle kruizen per kandididaat; de uitslag hoor je morgen.

Haastige spoed, dat is iets voor westerse workaholics, daar gaan wij alleen maar van zweten.

Geen opmerkingen: