donderdag 22 april 2010

Welcome in Mumbai my friend!

Het constante getoeter vecht met de vlagerige stank om de meeste aandacht. Alleen een vreemdeling merkt ze op. Voor Mumbaikers is het duel enkel een kleine toevoeging aan de troebele cocktail die hun stad is.

Arm en rijk leven innig samen in de miljoenenstad. Waar rijk zijn koffie drinkt, slaapt arm op de stoep en bedelt hij om wisselgeld; waar arm schoenen poetst gaat rijk naar zijn werk. Waar rijk uiteten gaat, schenkt arm tafelwater in; en waar arm de vloer veegt, drinkt rijk zijn bier en kijkt naar cricket. Het kan lastig zijn om je thuis te voelen in deze Aziatische metropool. Je slentert doelloos wat rond, je weet niet waar je moet eten, laat staan wat je moet betalen. Naast de mentale strijd die je constant met bedelaars en marktkooplui voert, maakt de drukkende warmte het rondslenteren in de drukke straten ook tot een fysiek gevecht om elk minuscule streepje schaduw.

Vooral tijdens de middaguren tussen 13:00 en 16:00 is het ploeteren. Om in de hitte de tijd te doden zijn er chai en samosa's, te koop bij stalletjes op straat. Soms lees je wat onder een boom of slaap je in een parkje om de hoek. Lol maak je door aan nozems die jou op straat drugs proberen te verkopen te vragen waarom ze nog niet getrouwd zijn, nooit zweten of zonodig moeten toeteren in het verkeer.

De enige manier om in Mumbai je eigen stukje comfort-zone te vinden is door mee te deinen op haar golven, op te gaan in haar rumoer, te verdwalen in haar ranzige straten en weg te kwijnen in haar zweterige treinstellen. Af en toe moet je je mannetje staan en een robbertje vechten voor je plek in een wachtrij. Soms moet je zwervers voor hun doorzettingsvermogen belonen met een banaan. Vaak moet je taxichauffeurs afbekken omdat ze je proberen op te lichten. Maar altijd is er na afloop een glimlach en een naam: "Welcome in Mumbai my friend, don't let it stress you!"

2 opmerkingen:

tt zei

Lekker stukkie weer. Ga door met schrijven, wordt een mooie bundel zo! En, ik lees het met plezier.

Cheers mate!

Laurens Nolet zei

;) succes met het begin van je consultant carriere ouwe, zie je ergens in de zomer!!