maandag 26 april 2010

Watching the warzone

Wachten. Voor sommigen een manier om de tijd te doden, voor anderen een moment om zich te verbijten over de gedode tijd, voor Indiërs een manier om zich te onderscheiden ten opzichte van andere Indiërs. Nu volgt een korte uiteenzetting over wachten bij een treinticketreserveringskantoor in India.

07:30 Een lang rij vormt zich voor een poort waar vooraan een tiental mensen op kartonnen dozen op de grond liggen. Ik neem de rij in me op, loop door de poort, een plein over, een gang in, een trap op, een lege ruimte binnen waar zich aan de linkerkant zitbankjes en aan de rechterkant achttien loketten bevinden. Ik neem plaats op een bankje linksachter in de hoek.

07:40 De ruimte heeft zich inmiddels gevuld met wat mensen die hun aanvraagformulier invullen en zenuwachtig van het ene op het andere been leunend, voor de loketten staan te wachten. Ik zit nog steeds op het bankje waar een man uit Nigeria me inmiddels is komen te vergezellen.

07:50 Een man met norse blik en Indian Railways batch komt samen met een politieagent de ruimte binnen. Eerst zeggen ze, maar al snel schreeuwen ze dat iedereen naar buiten moet (...en rap wat!). Niemand let op mij en de Nigeriaanse man. De spoorwegbeambte noch de agent vragen, laat staan scheeuwen dat we ook naar buiten moeten. Na twee minuten is de ruimte, op mij en de Nigeriaanse man na, weer leeg.

07:58 Een andere politieagent - rechterhand nonchalant in zijn zak, in zijn linkerhand een ingevuld aanvraagformulier - komt de ruimte binnen en gaat voor een van de loketten staan. Ik knik naar hem en kijk op de klok.

07:59 Uit de gang een aanzwellend lawaai. Gebonk, rumoer, alsof tien gymnastiekleerlingen negen voetballen moeten verdelen die aan de andere kant van de gymzaal in een opbergkast liggen. Een menigte stormt via de trap de ruimte binnen en verdeelt zich rechtevenredig over de loketten. Duwend en trekkend vechten jonge mannen om plekken 3 en 4. Schreeuwend en scheldend verdelen twee oude van dagen plekken 8 en 9. Twee volwassen mannen in pak struikelen over elkaar heen in een run voor plekken 13 en 14. Binnen dertig seconden staat de gehele ruimte vol. Achttien tot twintig personen per loket als haringen in een ton tegen elkaar aangedrukt. De politieman staat onaangeroerd, nu met z'n linkerhand in zijn zak, vooraan een van de rijen. Ik draai me naar de Nigeriaanse man en kijk hem fronsend aan. Hij kijkt terug met een blik die zegt: "Ik heb in Lagos veel meegemaakt, maar wat is dit deze?

08:02 De werkdag voor het personeel van het reserveringskantoor van Indian Railways Mumbai-Churchgate begint. De rolluiken voor de loketruiten gaan omhoog en de eerstwachtenden worden geholpen. Op hetzelfde moment komt een vrouw op mijn bankje afgelopen. In goed verstaanbaar Engels zegt ze tegen mij en de Nigeriaanse man dat we mee kunnen komen naar het Reservation Office for Foreign Tourists. Als ik vraag of er nog tickets zijn voor de trein naar Jaipur zegt ze dat we snel moeten zijn. Wijzend op de wachtende menigte: "Je weet nooit hoeveel mensen er nog meer naar Jaipur willen".

08:10 Met de treintickets op zak kom ik weer buiten. Terwijl ik probeer een taxi aan te houden komt ook de Nigeriaanse man de poort door. We kijken elkaar verbijsterd aan: "Waiting. For the Indians it's war, for foreign tourists a matter of watching the warzone".

donderdag 22 april 2010

Welcome in Mumbai my friend!

Het constante getoeter vecht met de vlagerige stank om de meeste aandacht. Alleen een vreemdeling merkt ze op. Voor Mumbaikers is het duel enkel een kleine toevoeging aan de troebele cocktail die hun stad is.

Arm en rijk leven innig samen in de miljoenenstad. Waar rijk zijn koffie drinkt, slaapt arm op de stoep en bedelt hij om wisselgeld; waar arm schoenen poetst gaat rijk naar zijn werk. Waar rijk uiteten gaat, schenkt arm tafelwater in; en waar arm de vloer veegt, drinkt rijk zijn bier en kijkt naar cricket. Het kan lastig zijn om je thuis te voelen in deze Aziatische metropool. Je slentert doelloos wat rond, je weet niet waar je moet eten, laat staan wat je moet betalen. Naast de mentale strijd die je constant met bedelaars en marktkooplui voert, maakt de drukkende warmte het rondslenteren in de drukke straten ook tot een fysiek gevecht om elk minuscule streepje schaduw.

Vooral tijdens de middaguren tussen 13:00 en 16:00 is het ploeteren. Om in de hitte de tijd te doden zijn er chai en samosa's, te koop bij stalletjes op straat. Soms lees je wat onder een boom of slaap je in een parkje om de hoek. Lol maak je door aan nozems die jou op straat drugs proberen te verkopen te vragen waarom ze nog niet getrouwd zijn, nooit zweten of zonodig moeten toeteren in het verkeer.

De enige manier om in Mumbai je eigen stukje comfort-zone te vinden is door mee te deinen op haar golven, op te gaan in haar rumoer, te verdwalen in haar ranzige straten en weg te kwijnen in haar zweterige treinstellen. Af en toe moet je je mannetje staan en een robbertje vechten voor je plek in een wachtrij. Soms moet je zwervers voor hun doorzettingsvermogen belonen met een banaan. Vaak moet je taxichauffeurs afbekken omdat ze je proberen op te lichten. Maar altijd is er na afloop een glimlach en een naam: "Welcome in Mumbai my friend, don't let it stress you!"

zondag 11 april 2010

Wachten tot je band is geplakt

De verschillen tussen India en Sri Lanka zijn niet groot, toch kunnen ze je moeilijk ontgaan. Dorpjes hebben hier algauw 100,000 inwoners, waar Induruwa uit niet meer dan een strook van 15 huisjes en winkeltjes bestond met in totaal 50 bewoners. De brede 3-baans wegen voorzien deze steden van ontsluiting voor haar hevig toeterende verkeer. In Lanka werd er door buschauffeurs die de bocht om kwamen zeilen ook aan mede weggebruikers duidelijk gemaakt dat ze plaats moesten maken, maar qua intensiteit en lawaai kan het verkeer er zich niet meten met zijn Indiase oudere broer. Al met al is het hier was grootser en overweldigender. Het Sri Lankaanse leven dut na zonsondergang een beetje in, waar hier daarintegen constant wat aan de hand is. De verschillen die me nog het meeste opvallen zijn nuance verschillen: De vorm van de bussen (lelijke bakbeesten in plaats van elegante gevaartes), de kleuren van de threewheelers (zwart-geel in plaats van alle kleuren van de regenboog), de temperatuur van de zee (32 in plaats van 22 graden Celcius), het aantal klassen waarin treincoupes zich onderscheiden (in India kent men sleeper class, de 1&2&3 tier A/C en de gewone zitplaatsen waar in Sri Lanka enkel de tweedeling bestaat tussen zitten en staan), de formaliteiten om scooters te huren (verlopen OV volstaat hier in plaats van het afgeven van je paspoort of het betalen van €250 borg).

Als laatste laat de bekwaamheid van fietsenmakers hier te wensen over, de foto is het gevolg: chagrijnig wachten tot de prutser klaar is...