dinsdag 24 juni 2008

A.F.Th. the movie

Elk jaar nodigt de TU Delft een schrijver uit die mag fungeren als cultureel uithangbord van de universiteit. Onder de titel van gastschrijver houdt hij een aantal lezingen, zit hij een een cultureel getinte avond voor en geeft hij een masterclass aan geïnteresseerde studenten.
Deelnemers, zo'n 20 stuks kregen de opdracht om een preproductie te maken voor een eventueel potentieel in de toekomst te realiseren speelfilm, gebasseerd op een kort verhaal van de hand van A.F.Th. (Adri) van de Heijden getiteld vijf jaar vermist.

Als rode draad had Adri het boek Het geheim van Hollywood van Paul Ruven gekozen. Hierin word gesteld dat elk film in wezen te vatten is in acht vast omschreven stappen. Het maken van een oscar-winnende productie is volgens Ruven een kunstje dat ook de Nederlandse film industrie zich eigen kan maken.

Het resultaat van de masterclass, een ware trailer, is hieronder te bezichtigen:

vrijdag 13 juni 2008

Britpop geleerd van de meester

Tip 4 future: Fictionplane. Joe Sumner en zijn vrienden spelen het dak eraf in de Melkweg. Ook gezien in 't Paard, Tivoli en overige poppodia.

zondag 1 juni 2008

ik was erbij

Eens in de zoveel tijd bezoek ik een open podium. Niet om zelf te jammen, ben je mal. Gewoon om de sfeer die er hangt. Rauwe covers die rocken, intieme selfmades van songwriters die inspireren. Veel excentriekelingen en altijd één of twee groupies. Snelle, elkaar opvolgende optredens maken de avond tot een soort cocktail van verschillende expressies. Het hangt in de lucht, je ademt het in, alsof de lucht een smaakje heeft gekregen. Het biedt houvast, avonden met een open podium. Alsof je het eindelijk hebt gevonden, het middelpunt van de wereld. Een bijzonder moment, voor heel even, je was erbij.

De volgende morgen spreek ik een huisgenoot,
"Wij moeten een band beginnnen" zeg ik, "jij kan toch wel wat op gitaar?".
"Ja klopt" reageert hij, "een band, hmm.. Wat speelde jij ook alweer?".
"Is dat belangrijk?" probeer ik nog. 'Heel erg goed dromen', denk ik inmiddels.
Gedesillusioneerd loop ik weg. Was het nog maar gister. Voor heel even. Ik was erbij.